Een goed gevulde Ploegersresidentie zag afgelopen vrijdag en zaterdag de jeugdige zittingsavonden van Liempde. Een gevarieerd programma met zang, dans, toneel en sketches werd voor Z.D.H. Prins Larske en zijn Adjudant Maik op het toneel gebracht.

JZA 2013.1

Presentatie van de avond was in handen van Sjefke en Doris (Teun Welvaarts en Daan van de Sande). Voor ’n fist groot of klein, moete bij Sjefke en Doris zijn. Nou dat klopt. Met veel humor presenteerden zij de avond. Met als hoogtepunt hun optreden als sambadanseressen. De muzikale begeleiding van de avond was weer in de vertrouwde handen van het opleidingsorkest. Prullenbakken, houten latjes of toeters. Overal kregen zij muziek uit.

De moeilijke opgave om het spits af te bijten was in handen van Emma Dortmans. Maar plankenkoorts kent dit 6-jarig nachtegaaltje niet. Live zong zij het liedje buiten spelen. Het refrein werd uit volle borst meegezongen door de zaal. Dat afwassen ook leuk kan zijn bewezen Zoë Smulders, Margo Saris, Sterre van de Brand, Manon van de Pas, Noortje van Zuijlen en Pien Born. Met veel vrolijkheid in de keuken is dat klusje zo geklaard.

Sterre Verhagen, Mirte Franken en Senna Smulders zijn echte boekenwurmen. Al zingend aten zij door de boeken heen om hun honger naar verhalen te stillen. Veel aanwezige ouders kenden ze nog. De hits van het vroegere kindsterretje Wilma. JAS bracht een medley van haar met oude hits als Suikerspin en Voor een pop ben ik te groot. Toen de dames van JAS zongen dat ze nog geen kusje hadden gehad, bedachten Prins Larske en Adjudant Maik zich geen moment. Ze stormden het podium op en trakteerden ze allemaal op een dikke kus.

JZA 2013.2

Jade van Vechel is een tonprater voor de toekomst. Vol vuur en zonder tekstblaadjes vertelde ze over haar avonturen op school. De volgende keer dat Prins Larske een poppetje op het bord ziet, weet hij dat een ongeluk in een klein hoekje zit. En als Adjudant Maik er twee ziet, zal hij er aan herinnerd worden dat een ongeluk zelden alleen komt. Blitse outfits en strakke danspassen werden getoond door de dames van Mechifit. Niet alleen afwassen kan een vrolijke bezigheid zijn, ook het Roeren in de Pan. Maar dan moet je wel Bregje Welvaarts, Liselotte Simons, Iris van de Donk, Janne de Bresser en Mirte Franken uitnodigen. En een beetje rotzooi in je keuken voor lief nemen. De organisatoren van het Songfestival zouden eigenlijk een keer naar Donya van de Schoot, Sietske van Zuijlen, Benthe Coolen en Isa Schoenmakers moeten kijken. Met hun vertolking van het nummer Yeah, Yeah van het songfestival zouden ze vast hoge scores krijgen en Nederland niet weer als laatste eindigen.

Hoe hilarisch het kan zijn om met een klein rugzakje met een groot hangslot bij de douane te verschijnen, toonden Rik van Dongen en Youri Jacobs. Met volle overtuiging vertelde jager Youri aan douaneambtenaar Rik, dat je slechts een hamer met spijker, tekenspullen, een pincet, verrekijker en een leeg jampotje nodig hebt om een olifant te vangen. Met Nikki Smulders is Ploegersland alweer een talentvolle zangeres rijker. Live zong zij het lied Jongensmeid, daarbij ondersteund door haar achtergronddanseressen Jade van Giersbergen en Susan Saris. Het podium was te klein voor de Dansmariekes. Maar geen nood dachten de Zoetekes. Dan gebruiken we toch ook de zaal voor onze reis langs de wereld. Elk jaar weer is het een genot om de Slagwerkgroep aan het werk te zien. Jeugdig enthousiasme in goede banen geleid door leider Willie van der Steen. Echte schoonheid zit niet van buiten maar van binnen. Maar de aanwezige jongens in de zaal denken daar bij Charlotte Koppen, Else Krol, Janne van Dongen en Tessa van der Vleuten anders over. Met hun uitvoering van M’n Pakkie An zag je menig jongenshart sneller kloppen.

JZA 2013.3

Tot slot was het de beurt aan oud- Prinses Martje en haar Adjudant Joop.  Aan hen was de eer om de voltallige huidige jeugdraad onder de loep te nemen. Als Trijntje Oosterhuis en Roel van Velzen wisten zij wel iets te vertellen over de talenten van de Jeugdraad. Zo is het te hopen dat Niels van Laarhoven niet “effe wachten” roept wanneer hij een grote scoringskans krijgt op het hockeyveld. Tessa van der Vleuten knuffelt liever met haar moeder dan met jongens. Maar volgens Martje en Joop verandert dat nog wel. Voor Stijn Knoops is het te hopen dat hij bij de trainingen van de Brabantse selectie wel op tijd naar de wc gaat. Sjors van Nunen weet dankzij zijn moeder wat de Tarzangreep is. Kan hij mooi voordoen bij de EHBO-lessen. Janne van Dongen verzet bergen werk. Ja, van al dat giebelen met je vriendinnen ben je ’s avonds doodop en dan kun je geen stap meer verzetten. Renske van Krieken weet hoe je je moeder het warm laat krijgen op wintersport. Je roept in een vol restaurant zittend op de wc gewoon: “Mama ik ben klaar”! En wat dacht je van Sophie Coolen. Die denkt dat ze met fruit kan zagen. Waarom vraagt ze anders aan haar vader waar de Dikke Peer zaag is. Maud Swinkels weet nu dat ze beter niet een schuifdeur kan verwarren met een draaideur. Of ze moet weer gekneusde tenen willen hebben. Nina Megens praat graag veel en snel en heeft altijd tijd zat. Ze zou zo de rol van Kwebbel over kunnen nemen bij Kabouter Plop. Anniek Schellekens bedenkt zich nog wel een keer wanneer ze de BH van haar moeder past. Zeker als broerlief dan weer in de buurt is met een fotocamera. Tellen is niet de sterkste kant van Jessie van de Laak. Ze kan maar beter bijles nemen zodat ze niet weer te vroeg stopt tijdens een zwemwedstrijd. Adjudant Maik zijn talent ligt bij 1 april. Dat wil zeggen in 1 april grappen trappen. Maar ja, dat is altijd nog beter dan in een koeienvlaai. Prins Larske heeft dè oplossing voor het niet hoeven eten van groente. Paprika chips!

Ondanks dat Martje en Joop tot grote hilariteit van de zaal hen op de hak namen, was het aan de glimmende gezichtjes te zien dat Prins Larske, Adjudant Maik en de Jeugdraad terug kunnen kijken op een geslaagd weekend.