Zondag 24 november ging de carnaval echt van start voor onze jeugdige Ploegers met de verkiezing van de jeugdprins(es) 2013-2014. De 13 kandidaatjes wisten de spreuk ‘As ge d’n aor (d) mar het!’ waar te maken. Want zij voelden zich thuis op het podium van Ploegersresidentie De Punder. Met veel humor en plezier vertelden zij hun grootste blunder en zetten zij een playback act neer. En vertelden zij waarom zij graag Jeugdprins(es) van Ploegersland wilden worden. Na afloop werden de punten van de beste vijf deelnemers gepresenteerd.

Jeugdprins Koenie en Adjudant Coen 2014

Koen van de Sande kwam onder groot gejuich van het publiek als winnaar uit de bus. Onder de naam Prins Koenie zwaait hij samen met Z.D.H. Prins Willem Oranje de scepter over Ploegersland. Prins Koenie krijgt daarbij hulp van adjudant Coen van de Laar.

Janske van Kollenburg begon de middag met haar betoog dat het tijd was voor een prinses uit Kasteren. “Kasteren is een kleine buurt die veel carnavalsprijzen wint. Wij gaan we voor de 1e prijs!”. Zij kreeg bijval van Giel Knoops. Giel moet helaas zijn plannen voor een groot feest in Het groene Woud met DJ Tonnie en een afterparty in d’n Musdonck in de ijskast zetten. Tenzij het zelf gaat organiseren en betalen met het statiegeld van zijn flesjes cola.

Anouk Megens liet tijdens haar playback act van Lady Gaga zien dat zij super hot is met een gekke knot. Het is maar goed dat ze in haar bizarre outfit geen rondjes rond het zwembad rende. Dan had ze geen record, maar ook een geruïneerd nat pak gehaald. Babet Levert wist er met de slagroomspuit een feestje van te maken. Zij slaagde niet alleen voor de rekentoets, maar beweerde ook met gemak te kunnen slagen voor de jeugdprins(es)verkiezingstest. Met haar in de jeugdraad gaat het dak er van af!

Ook Margot Saris haalde de CITO-toets ‘Carnaval is Top Opleiding’. Tijdens deze opleiding leerde ze de scepter te zwaaien en applaus te geven en te ontvangen. Om de zaal te bespelen zette zij haar bijzondere aangeboren talent in. Wat minder zeker was zij over de liefde van Rocking Billy tijdens haar geweldige playback act. Rocking Willem Oranje is echt een betere partij.

Opvallend was het groot aantal blunders over ouders. Zo kan de vader van Janske maar beter niet meer klagen over de uitvoerder tegen een vreemde. Deze vreemde bleek de vader van de uitvoerder te zijn. Teun Franken z’n vader bleef met zijn parachute hangen in de enige boom in de wijde omgeving. Commandoos (of commandozen) moesten hem op heldhaftige wijze bevrijden: 50 cm boven de grond.
Manon van der Pas werd door haar moeder het podium af getrokken, omdat Manon wilde blijven dansen voor het aanwezige publiek. Moeder van den Brand bedankte turner Epke uitgebreid terwijl haar dochter juist met een snuivende Youri van Gelder op de foto ging. En poepte de vader van Coen van de Laar tijdens de voetbaltraining in zijn broek. Shit happens.

Ruud van Erp vertelde zijn eigen blunder. Na een plasje op een openbaar toilet, plaste hij alsnog van schrik in zijn broek toen deze automatisch gereinigd werd. Met zo’n grapjas weten we wat voor een (paarden)vlees we in de kuip hebben.
Ook Noortje van Zuijlen hield het bij haar zelf. Met haar rode haar kan zij kussen. Dat is niet mis! Haar tijd als kleintje is voorbij. Voortaan heet ze Noor en wordt zij groot door klein te blijven.

Dat we met de jeugdraad een geweldige carnaval krijgen, staat vast. De sportieve Sterre van den Brand belooft de Prins, adjudant en Raad op te warmen. Boyd van der Steen houdt van feesten en regelt bananen voor de nodige extra energie. Coen van de Laar krijgt met paaldansen de lachers op zijn hand en Teun Franken zal pompen voor meters bier.

Maar de winnaar was Koen van de Sande. Als Geert van Laarhoven daagde hij Z.D.H. Prins Willem Oranje uit om te wedden dat hij jeugdprins zou worden. Hij zette daarbij hoog in: twee vrijkaartjes voor de jeugdzittingsavonden. Daarbij playbackte hij zonder bescheiden te blijven dat hij een stoere, charmante en aardige prins is. Dat aardige bewees hij toen hij zijn broer van de regen in de drup hielp tijdens het bezorgen van de krant.

Verkiezing jeugdprins 2012.1

Net achter Koen eindigde Janske, Giel, Margo en Ruud. Hun punten werden gepresenteerd. De andere kandidaten eindigden op een zesde plaats. Een eer die hen allen toekomt. Alle kandidaten hebben gezorgd voor een prachtige en spannende middag. “Een van hoge kwaliteit”, concludeerden Z.D.H. Prins Willem Oranje en burgemeester Mark Buijs. Adjudant François beaamde dat: “Himmel goed!” Met een kersverse jeugdprins, adjudant en jeugdraad belooft het een schitterende carnaval te worden. Waarbij geldt ‘As ge d’n aor (d) mar het!’