Van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 februari stond Ploegersresidentie De Punder tijdens de zittingsavonden bomvol van spanning en mysterie van de Negen Dreven. Met behulp van twee oude, maar zeer wijze heren, luisterend naar de naam Pannekoekimus en Pannebierus werd geprobeerd het mysterie te ontrafelen. Duidelijk werd dat de twee oude wijzen vooral via dans, lach, zang, veel muziek en goeie buurt het mysterie van de Negen Dreven wilden ontrafelen. Gelukkig werd hieraan gehoor gegeven door vele Ploegers. Met de steun van het publiek moest blijken wat er achter het mysterie verscholen ging. Waar leidde het mysterie ons naartoe?

ZA 2014.1

Met behulp van de woorden van kwakzalver Bernardus, een paar echte schooiers, een struikrover, het hulpbureau en de juiste netwerkmogelijkheden bleek de oplossing van het mysterie te liggen in het verre, verre verleden.

Op zeer humoristische wijze werd gesuggereerd dat onze Prins Willem Oranje wel eens een de oplossing zou kunnen zijn van het mysterie. Uit het verleden en uit vergaand onderzoek zou blijken dat onze eigen doorluchtige hoogheid schoonzoon is van Willem van Oranje. Dat hij door het trouwen van zijn Tamara, dochter van Willem van Oranje aan de macht gekomen is in het land behorende tot de Negen Dreven.

 

Door het creëren van een feest kwam er steeds meer duidelijkheid in het mysterie. Het feest in de zaal barste al snel los toen “den Singhende herbergier” met een tweetal meezingers de zaal lekker los maakte. De schaliegaschten wisten hieraan vervolg te geven, een geweldig naadloos op elkaar afgestemd kwartet Tamboers zorgde voor het betere drumwerk en de eigen hofkapel omsloot de avond vol met muziek. Gelukkig waren het de heksen uit “den toorenkamer” die geen verschil maakten en zelfs een oude wijze, een aantal beroepsmatig bekenden uit het publiek en onze eigen prins op het rechte pad konden houden.

Door dans en verhaal van Den Groene Heks en het verder graven in de tijd werd nog meer duidelijk. Had MacBethsie de koning vermoord om zelf koningin te worden? Konden de torenwachters van het schaliegasmoeras stand houden met het zeer moderne, zelf in elkaar te zetten apparatuur? Of was het toch de aflosploeg die de muren redde van alle dreigingen van buiten de poorten. Lagen de antwoorden verborgen in de donkere kerkers van de Negen Dreven? Het kon nu niet meer lang duren tot het mysterie ons bracht waar de Negen Dreven ons naartoe zouden leiden.
Nu onze eigen Prins ontrafeld was als de schoonzoon van Prins Willem van Oranje was het een lok van zijn koninklijk gekleurde haar in het brouwsel van buurtschappen dat het mysterie deed ontrafelen.

Het mysterie van de Negen Dreven leidt naar: “Ploegersland”.

De plek om dit jaar carnaval te vieren met Prins Willem Oranje, adjudant François en het (Gast) gevolg van Prinsenvereniging De Ploegers en alle andere Ploegers en Ploegerinnen die carnaval een warm hart toedragen.

De zittingsavonden was een waar schouwspel boordevol humor, dans en muziek. Een evenement dat ook voor volgend jaar weer bij iedereen op de kalender moet staan.
En nu…. op naar carnaval in Ploegersland!

Foto’s van de drie zittingsavonden in Ploegersland staan op www.ploegers.nl.