Op zondag 4 november is Cas de Kort verkozen tot Jeugdprins Ploegersland. Maar liefst 24 kandidaten gingen de strijd aan in Ploegerspaleis Het Hof. Na de blunder en een playback vertelden de vijf beste jongens en meisje waarom zij jeugdprins(es) wilden worden. Een spannende finale, waarbij de vijf ieder een zeer goed verhaal neerzette waarom hij of zij het moest worden. Cas nam de hele zaal mee op sleeptouw en had – na wat later bleek – ook de jury overtuigd. Onder de naam Prins Cas d’n Urste zwaait hij samen met Jeugdadjudant Tim van Roosmalen en Z.D.H. Prins Joost d’n Echte en Adjudant Tom de scepter over Ploegersland. 

t Ging van eiges
Wat zit er veel talent in de Jeugdraad! De hele middag zat vol met aanstekelijke blunders en swingende playbacknummers. De spreuk van dit jaar ‘In Liemt gao g’t vanêiges’ gold zeker ook voor deze enerverende middag. Zo had Bente de Jong een eigen versie geplaybackt van ‘Wat is ut heet ‘in Ploegersland’. Anne Korst was aan het werk van ‘9 to 5’ en ook op deze zondagmiddag nog. Fieke van de Sloot had zelfs een leven paard ingehuurd voor haar playbackact ‘er staat een paard in de gang’. Meggie van Zuijlen zorgde voor een waar feestje met haar act.

Eigen blunders
En ook blunderen kunnen ze, de nieuwe Jeugdraadsleden. Annabel Omvlee schreeuwde loeihard dat er brand was, maar niemand reageerde. Bleek het de eerste maandag van de maand 12 uur te zijn. Jesper van Esch maakte het helemaal spannend. Hij poetste een dood konijn van de buurman helemaal op en legde hem terug in de kooi. Tot verbazing van zijn buurman. Het konijn was drie dagen eerder al dood gegaan en begraven door hem! En Lieke van de Langenberg doet voortaan altijd haar wielerbroek aan als ze gaat fietsen. Toch fijner als je lang moet fietsen doordat je de weg kwijt raakt. En ook handig als je weet dat Jan in het Engels ook een vrouwennaam is. Ga je niet voor niets heel enthousiast naar een concert van Jan Smit, zoals Mare de Greef. Marijn van de Laar maakte het op oudjaarsavond helemaal bont. Met een voetzoeker die in zijn tas met vuurwerk belandde was hij in een klap klaar met vuurwerk afsteken. Volgend jaar toch maar op de grond laten liggen Marijn, die voetzoekers! Robin van Rijzingen dacht alle tennistermen zoals game, love en hardcore goed te kennen. In de volgende wedstrijd had ze een ‘bye’. Maar wie is Bye? Niemand Robin, ook zo’n bijzondere term uit het tennis waarmee je zonder te spelen door mag naar de volgende ronde. Lotte van de Ven maakt zoveel gekke blunders dat ze deze zelfs niet voor kan doen.

Carnaval!
En ze hebben er zin in; in Carnaval! Veel carnavalsnummers werden geplaybackt en de zaal ging natuurlijk mee. Zoals met de nummers van de Snollebollekes door Iris van Olphen (Daar gaat ze) en Nikki van de Laar (van links naar rechts). Of met het nummer ‘helemaal dol’ door Anouk Bressers. Kyra Lucius ging ‘sleetje rijden’. En Sofie Saris is een echt Wonderkind, dat bleek wel door haar act op het onvervalste carnavalsnummers ‘Wonderkind’ van André van Duin. Loes Termeer nam als een echte leider de zaal mee op sleeptouw met haar nummer ‘follow the leader’. En wat is mooier dan ‘boven op de berg zitten als een kleine dwerg’? Guus Oerlemans weet het antwoord. Karlijn van der Pas vertolkte de mening van alle bezoekers: ‘Ik ben hier voor mijn plezier’. En natuurlijk mag het sfeervolle ‘Brabant’ niet ontbreken op deze middag dacht Tim van Roosmalen. Getooid in een PSV-shirt en met Brabantse vlag bracht hij de zaal in vervoering. Zoals ook Thijs van Laarhoven dat deed met zijn nummer ‘Liefde in de lucht’. Cas overtuigde iedereen van de boodschap van het nummer ‘Ik haal alles uit het leven’. En Jochem Meijer in de zaal? Nee, het was ‘Nederlandse dialecten’ door Coen Verhoeven. Wie zag het verschil? En tot slot iedereen lekker relaxen in het bubbelbad met Thijs Thomassen.

Met Cas ‘gao g’t vanêiges’
Na de playbackacts en de grootste blunder mochten de vijf besten vertellen waarom zij graag Jeugdprinses of Jeugdprins van Ploegersland willen zijn. Dit waren Cas de Kort, Mare de Greef, Sofie Saris, Robin van Rijzingen en Kyra Lucius. Cas nam – zoals een goede aanvoerder betaamt – de zaal mee op sleeptouw. Iedereen ging aan de warming-up: van links, naar rechts, kwart slag draaien, handen op de schouder en lopen en hoofd, schouder, knie en teen. Binnen een paar minuten stond de hele zaal op z’n kop. Het bewijs was geleverd: ‘In Liemt gao g’t vanêiges’ met Cas als Jeugdprins. Met de totaaltelling van zijn blunder, playbacknummer en verhaal werd Cas met 127,5 punten winnaar en won de felbegeerde titel van jeugdprins. Met een enthousiaste raad van elf en jeugd-gevolg maken zij er weer een prachtig carnavalsfeest van. Want: ‘In Liemt gao g’t vanêiges’.