De vrienden van prins Joost in de Saloon.

Lang geleden, in de tijd van het wilde westen, ging het er wild aan toe op de Liemtse prairie. Burgerlijke gehoorzaamheid ging niet vanêiges. Het was een tijd van duelleren, moord, vetes tussen Liemt en Kasteren en een strijd om de macht tussen criminelen, sheriffs en opperhoofden. Kortom Herrie op de Liemtse prairie. Het publiek in de uitverkochte Saloon Het hof hield tijdens de zittingsavonden op 7, 8 en 9 februari haar adem in. Waar gaat het met Liemt naar toe?

Van kwaad tot erger: in Liemt ging ’t vanêiges

Met Liemt en Kasteren ging het al snel bergafwaarts toen Prins Joost d’n Echte en Adjudant Tom regeerden over Ploegersland. De oude vete tussen Liemt en Kasteren over de durpskern laaide weer op. Volgens Snelle Jelle en Vlugge Japie (Harrie en Theo vd Loo) kon de Dommel niet breed genoeg zijn en was elke brug te veel. Ook waren de prins en adjudant meer geïnteresseerd in feesten in De Durpsherberg, meenden Bureau Flikken Liemt (Lisan Mulder en Lisa v Nunen). Zij kwamen na degelijk onderzoek er al ‘snel’ achter waar de 112 consumptiebonnen waren gebleven. Dat alles werd nog versterkt door het gemis van Sheriff Jack, de laatste sheriff van Liemt. Onder het motto van ‘serving the law’, was Jack (de Graaf) de enige sheriff die alle trammelant kon oplossen.

Een doodnormaal leven is broodnodig
Ondanks alle herrie pakte de middenstand van Liemt zo goed en zo kwaad mogelijk het dagelijkse leven op. In de buurtwinkel stelden Dolly en Kenniet (Loes v Leeuwen en Ad Schelle) ons op de hoogte van elke roddel en verandering. Hoewel een bakker broodnodig is, kan de bakker een voorbeeld nemen aan de slager. Dolly heeft liever vers vlees in plaats van een oude worst en vers stokbrood in plaat van een oude mik. Wel is het oppassen voor de bloemkolen van Nel: dat zijn echte kiloknallers. De plaatselijke begrafenisonderneemsters, Carla Saris en Willemijn Bakx, wedijverden om de verliezers af te leggen. Bij een dreiging dat er doden gingen vallen of dode vingers, stonden zij al paraat. De een zijn dood is de ander zijn brood.

De saloon: een plek voor dubieuze transacties
De saloon trok vreemd gespuis aan. Zo ook vrienden van de prins (Rick Bekkers, Joris vd Pas en Stan vd Velden). Het zag er allemaal relaxed en onschuldig uit. Maar ondertussen verkocht de stroper zijn geweren: een niet te volgen en dubieuze transactie. Ook werd steeds verwezen naar de prins: ‘Joost mag het weten’. Is hij dan de capo di capi? Soms gao da vanêiges. Later op de avond was de sfeer om te snijden. De Partyploegers probeerden de boel op te vrolijken met een dansje. En de spaghetti Western Orchestra (Hofkapel De Kromploegers) wilden de spanning doorbreken met ‘the good’, ‘the bad’ (publiek) en ‘the ugly’ (prins en adjudant). Maar door een onschuldig mondstuk van de trompet en een trap van de schoen kwam weer iemand aan zijn einde. Ook mister Ducktape (Paul Saris) bezocht de saloon. Deze gevreesde revolverheld had meer dan 200 crematies op zijn naam staan. Indianen en Mexicanen waren makkelijk, pochte hij, ‘Indi-aan en Indi-uit en Mexic-aan en Mexic-uit’. Mister Ducktape stierf van de honger en wilde graag de laatste Billy Ball Buffolow meatballs van keurbutcher Billy (Willy Beerens). Hij bedreigde daarbij alle klanten en het personeel. Gelukkig kon Mr Ducktape terecht bij Fleschmaster. In de fleshmastershop zijn de tripple B special balls nog steeds te koop.

Gevreesde criminelen
De teloorgang van Kasteren en Liemt trok ook andere criminelen aan. De Daltons (familie Martens) wisten geruisloos en op spectaculaire wijze via het openstaand hek te ontsnappen. Maar na een mislukte aanslag kwamen zij al even geruisloos terug in het gevang om daar voor altijd te blijven. William Wild Bill Holveter werd zelfs gesignaleerd. Hij was voor niemand bang. Holveter (Arthur Brands) had een neus voor inbraakjes. Het liefst brak hij in bij Hoogheem, zo’n 250 onder 1 kap. Maar ook bij de bakker die maar twee dagen per week open is en waar veel bolletjesslikkers rondhangen. Of een inbraakje bij de buurvrouw om haar gordijnen dicht te doen.

Op zoek naar een wijs leider
De indianen van Liemt zagen een wijs stamhoofd als oplossing. Maar volgens Sqauw girls Wauna en Sauna (Lenne Brands en Meike van Oorschot) waren er maar weinig mensen geschikt. Joost is een goede tandarts, als hij je behandelt voel je niks. Monique en haar vriendinnen zouden passen, maar dan moeten ze de zaken gescheiden houden en ook de huisarts houdt zich niet aan zijn grenzen. Ook Indi-anus en zijn maat (Ruud Bouwemans en Mitch Stupers) zochten naar een oplossing. De prins is niet geschikt omdat hij tussen de plantjes zit. De brandweer kan geen brandjes blussen en Haico Peijn moet meer slang om bij het vuur te komen. Stephanie Smeters bleek het geschikte opperhoofd, omdat zij alles goed in de gaten kan houden.

Strijd tussen Kasteren en Liemt geslecht
De vete van Liemt en Kasteren was niet meer te bedwingen. Een duel was onvermijdelijk. Omdat het zo snel ging, kreeg het publiek een vertraging te zien. Snelle Jelle, die uitkwam voor Kasteren, had het duel gewonnen van Vlugge Japie. Maar… plots was er nog een schot en viel ook Snelle Jelle neer. Prins Joost d’n Echte en Adjudant Tom grepen in en zorgden dat de strijd tussen Kasteren en Liemt voor altijd werd geslecht. Samen kunnen we weer door het leven en carnaval vieren. Want In Liemt gao g’t vanêiges.