Traditiegetrouw organiseert Prinsenvereniging De Ploegers het Ploegerrangfestival, een playbackwedstrijd waar de Liemtse jeugd van groep 3 t/m 8 de sterren van de hemel kan zingen en dansen. Op zondagmiddag 15 december jl. mochten alle Ploegertjes de acts op het podium van Ploegerspaleis Het Hof laten zien! Dit onder het toeziend oog van Jeugdprinses Elin d’n Urste, Adjudante Loes en de Jeugdraad. Een deskundige en ervaren jury was aanwezig om een aantal van de acts te belonen met een prijs. In een met kinderen, trotse ouders en familieleden gevuld Ploegerspaleis gingen bijna 50 Ploegertjes verdeeld over 15 acts met elkaar de strijd aan.

De optredens waren onderverdeeld in drie groepen: leerlingen uit groep 3&4, groep 5&6 en groep 7&8 van de basisschool. Voor elke deelnemersgroep was er een eerste, tweede en derde prijs. De winnaar van elke groep treedt op tijdens de Jeugdzittingsavonden op 24 en 25 januari as. Kaarten hiervoor zijn vanaf de kerstvakantie verkrijgbaar bij Drogist Bewust Beter. Sinds een aantal jaren mag ook de winnaar van de ‘Vrolijke Noot’ zijn of haar kunsten laten zien op deze Jeugdzittingsavonden. De Vrolijke Noot werd dit jaar voor het eerst uitgereikt door Gravin Demi, Hofdame Romy en Hofnar Guus.

Zin in carnaval
Dansgroep ‘de Partyploegers’ opende de middag met een dans op een opzwepende beat. Daarna ging de wedstrijd van start. Duidelijk werd dat de deelnemers nu al allemaal erg veel zin hebben in carnaval. De Dorini’s en Snollebollekes waren veel gehoorde en bekeken acts, waardoor de stemming er al snel in zat. De Jeugdraad en de andere jeugdige bezoekers, die zich een plekje vooraan het podium hadden verschanst, dansten op alle feestnummers mee. De allerkleinste deelnemers playbackten een liedje van Kinderen voor Kinderen, de ander grapte over het schilderberoep van Z.D.H. Prins Bernardus d’n Urste en drie anderen dansten verkleed als pinguïns de Pinguïndans. Deze pinguïns waren zo’n groot succes dat zij buiten de derde prijs ook de Vrolijke Noot wisten te winnen. Na de prijsuitreiking wisten de Jeugdraad en de trotse pinguïns de dans nogmaals feilloos  uit te voeren.

Moeilijke keuze
Met name de deelnemers van groep 5&6 gingen zo gelijk op, dat de keuze daar enorm moeilijk was voor de jury. Uiteindelijk wonnen hier de zes ‘Nonnen uit het zuiden’, met direct daarachter het lied ‘Verrekkes blauw’ van Twistermat en een derde plaats voor het ‘Bingo lied’ met een polonaise tot gevolg. Met maar liefst negen acts waren de deelnemers van groep 7&8 het best vertegenwoordigd. Deze leeftijdscategorie stemt vaak kleding en danspasjes nauwkeurig op elkaar af, wat in de uitvoering ook erg goed lukte. Ook wordt er goed gebruik gemaakt van handige ouders, waardoor het podium tijdens het lied ‘Op een onbewoond eiland’ door schitterend gemaakte palmbomen en stretchers ook daadwerkelijk in een onbewoond eiland veranderde.

Helaas moest het publiek dit jaar ook twee kanjers laten gaan. Sem van Abeelen en Ynez de Grauw namen als groep 8-ers afscheid van het Ploegerrangfestival. Dit gebeurde volledig in stijl met een polonaise en t-shirts, waarop al hun acts én prijzen stonden. Ook Jeugdprinses Elin d’n Urste en Adjudante Loes lieten zien hun playback skills nog niet te zijn verleerd en zette nog maar eens het Ploegerspaleis op z’n kop.

Door het zeer hoge niveau van alle deelnemers had de jury aan het eind van de middag een enorme lastige taak om alle prijzen te verdelen.  Uiteindelijk eindigde alle andere deelnemers op een vierde plaats en werden de overige acts beloond met een podiumplaats. Een zeer spannende en talentvolle middag met veel show, zang en dans.

Uitslagen

Groep 3&4

1e prijs: Lisa Verhoeven, Lynne Ham, Lieve Brands en Maud v Wijlick – Zo bijzonder.

2e prijs: Liv van Abeelen, Evi van de Locht, Juul van Vlokhoven en Vayen van Loo – Jij krijgt die kwast niet meer uit mijn hand.

3e prijs: Leen van de Velden, Gijs de Kort en Loek van Mil – De pinguïndans.

Groep 5&6

1e prijs: Merle van de Pasch, Meike de Beer, Jasmijn Brands, Mirthe van Loo, Pleun van Houtum en Puck van den Meerendonk – De nonnen uit het zuiden.

2e prijs: Guus Botterman, Saar van de Velden, Nikki Kastelijn en Tess van Vlokhoven – Verrekkes blauw.

3e prijs: Maud Leijten, Linn van de Pasch en Maud van Driel – Bingo.

Groep 7&8

1e prijs: Isabelle van Gastel en Evi Spijkers – Superkwalikwantiviawxtraquasiotisch.

2e prijs: Sem van Abeelen en Ynez de Grauw – Vriendinnen voor het leven.

3e prijs: Cas van den Heuvel – Rock’n roll is king.

Vrolijke noot:

Leen van de Velden, Gijs de Kort en Loek van Mil – De pinguïndans.

De 4e prijzen werd verdeeld onder de volgende deelnemers:

  • Indy Schoenmakers en Demi Verhoeven – Een feest waarvan ik morgen niks meer weet.
  • Iris van Roosmalen – Zo verdomd alleen.
  • Sophie van de Velden en Femke van Houtum – Dans met jou.
  • Isabella Schuurmans en Riva Bullens – Vrachtwagen-chauffeuses verbeteren de wereld.
  • Joske Hermes, Sanne Hoefmans, Femke Hoefmans, Marit van Heertum en Lieve Spriensma – Speak up.
  • Anne van Geffen, Jente Kastelijn, Inge van de Pasch en Jill van de Wetering – Op een onbewoond eiland.