En Liemt…..het ploegt immer voort!

Geschiedenis van het openbaar Carnaval in Liempde.

Zondag 20 februari wordt door Gastvrij Liempde een excursie georganiseerd die in het teken staat van Carnaval. De wandeling start om 10.00 uur vanaf D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 te Liempde. De afstand die tijdens deze rondwandeling wordt afgelegd bedraagt ongeveer 2,5 km. Verwacht einde is 12.00 uur.

Stichting de Ploegers viert dit jaar haar 55 jarig -5 x 11-  jubileum en organiseert al evenzovele jaren bijgestaan door Hofkapel de Kromploegers het openbaar Carnaval in Liempde. Carnaval wordt inmiddels door veel mensen als iets vanzelfsprekends ervaren. Maar de oprichting van Prinsenvereniging de Ploegers, en de verdere ontwikkeling van deze vereniging en dit Leutfestijn in Ploegersland tot wat het nu is, ging niet vanzelf. Dankzij de inzet steun van een groot aantal Liempdse mensen en bedrijven is dit “Feest der Zotten” door de jaren heen uitgegroeid tot een festijn waar alle Ploegers en Ploegerinnen trots op mogen zijn. Tijdens de excursie wordt bij deze ontwikkelingen uitgebreid stilgestaan. 

Aan het begin van de wandeling worden de deelnemers mee teruggenomen in de tijd naar het Liempde van de jaren zestig. Een tijd toen Carnaval vieren in Liempde nog niet vanzelfsprekend was en Jan van den Berk kosten nog moeite spaarde om in ons dorp een Carnavalsvereniging van de grond te krijgen. De relatie van de Prinsenvereniging met de Liempdenaren in het algemeen, de kerk en het gemeentebestuur komen uitgebreid aan bod. Ook het protocol met de daarbij behorende onderscheidingen, het jeugd- en seniorencarnaval, de diverse activiteiten en de emancipatie binnen de vereniging worden  nader toegelicht. Met interessante wetenswaardigheden en aansprekende anekdotes,  zeker voor d’n rechtgeaarde Ploeger en Ploegerin, belooft dit een leuke wandeling te worden.

“Liemt, we meuge wir los!” Onder dit motto luidde Z.D.H. Prins Robert d’n Urste, bijgestaan door zijn Adjudant Rick en hun dames Sanne en Denise en het Gevolg, vol van enthousiasme na zijn installatie het Jubileumseizoen 2021 – 2022 van Ploegersland in. Helaas heeft ook in dit speciale jaar de pandemie wéér roet in het eten gegooid. De situatie ziet er gelukkig wel iets beter uit dan in het vorige seizoen. De Prinsenvereniging is dit jaar,  voordat de pandemie weer toesloeg, gelukkig wèl in de gelegenheid geweest de hoofdrolspelers te installeren. H.D.H. Prinses Saarie Bombarie, Adjudant Tess van Vlokhoven en de Jeugdraad zijn ook op de valreep nog geïnstalleerd. En we blijven positief in Ploegersland! Zoals het er nu naar uitziet zal er tijdens het komende Carnaval, zij het met de nodige aanpassingen en binnen de marges van de vigerende coronaregelgeving, toch nog Carnaval gevierd kunnen worden.

De naam van deze excursie verwijst naar het boek “en Liemt, het ploegde voort…..” In dit boek worden de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Ploegers weergegeven. De twee edities van dit boek, uitgegeven tijdens respectievelijk het 25- en 44 jarig jubileum van Stichting De Ploegers, zijn geschreven door Riki van Kuringen.

De excursie staat onder leiding van Gastvrij Liempde-gids Harrie Raaimakers. Tijdens de wandelexcursie zullen de geldende coronamaatregelen in acht worden genomen. Dit geldt ook voor het start- en eindpunt d’n Liempdsen Herd. De kosten voor deelname bedragen 
€ 5,00 per persoon. Dit is inclusief een tegoedbon voor een consumptie bij D’n Liempdsen Herd. 

Op de foto

Intocht tijdens opening Carnaval seizoen1971-1972, Z.D.H. Prins Nillis d’n Urste (Paul Laurijssen), Adjudant Martien Grilis en leden van de Raad van Elf.