Als bij ons d’n haon weer kraait, is er weer …..

Zo begint het onlangs uitgekomen nieuwe lied dat gezongen wordt door de Liempdse volkszanger Jan Biggel. Beluister je het verder dan merk je al heel snel dat het bepaald niet gaat om de af en toe fel door de zon beschenen gouden haan die hoog vanaf de kerktoren al draaiend de windrichting aangeeft. En dat niet alleen. Bovendien houdt hij ook dag en nacht  het dorpse leven daaronder scherp in de gaten. Zou hij van boven niet af en toe waarschuwend naar beneden willen kraaien: “Pas op, doe dè nou nie!”

Zo’n alarmerende  boodschap beluisteren we ook in een van de eerste teksten waarmee oud-stukadoor Jan van den Biggelaar  momenteel menig feesttent op zijn kop zet.

Het refrein van dat lied begint met: “En ons moeder zeej nog…doe dè nou nie, mèr ik dee het toch.” Om af te sluiten met : “Wè is het toch fijn om iets fout te doen!” Ja het zijn toch maar dikwijls de moeders die kost wat kost willen voorkomen dat hun zoons en dochters foute dingen doen. Of verkeerde beslissingen nemen. “Maar ja wie niet horen wil, moet maar voelen,“ luidt een bekend spreekwoord.Nou en dat wil de zanger blijkbaar ook. Een gewaarschuwd man telt voor twee.

Of het ook werkelijk zo leuk is om iets fout te doen, horen we op zondag 19 februari tijdens de 32-ste Kolderzitting. Vanaf half elf (na de hoogmis)  kunnen sprekers hun ervaringen delen met het aanwezige publiek in Café het Wapen van Liempde. En dat terwijl de torenhaan van boven buiten het gedoe in Ploegersdorp nauwkeurig in de gaten houdt. Het kraaien van “Doe dè nou nie” heeft vanaf dat moment weinig zin meer.

Zondag 19 februari vanaf half 11 bij Het Wapen van Liempde.