In Ploegersland hangt de spanning in de lucht. Heeft de Ploegers Luchtvaart Maatschappij toekomst? Kersverse eigenaar Kenneth, gespeeld door Ruud Boumans, is vol goede hoop. Hij krijgt daarbij hulp van Kennie (Astrid Ketelaars), die schoonmaakster, stewardess, douanier, troubleshooter  én luchtverkeersleider is. Samen doen zij er alles aan om de Ploegers Luchtvaart Maatschappij succesvol te maken. De ingrediënten zijn er: een gratis verbreedde A2 en de Liempdse Barièrre als prachtige aankomst- en vertrekhal. Daar kan Schiphol niet tegen op. Of toch wel?

ZA 2013.6

Op tijd vertrokken…

Tijdens de zittingsavond van 2013 maakten de ploegers een bijzondere vlucht van de Ploegers Luchtvaart Maatschappij mee. Nadat Marcel Breuer en Steffie van Rooy de riemen hadden gecontroleerd, de bagage netjes hadden opgeborgen, en pepermuntjes en kotszakjes hadden uitgedeeld, konden Prins Lars, Adjudant Piet en een uitverkochte zaal met Ploegers vertrekken. Een rustige vlucht was voorspeld….

Een turbulente vlucht

Helaas duurde de vlucht van Indegat naar Ploegersland langer dan verwacht. De gemeente had erg veel tijd nodig om de landingsbaan bladvrij te krijgen. Uit pure verveling zaaiden de piloten (Mark Verhoeven en Theo Megens) en de (Rod) steward (Patrick van de Ven) flinke paniek onder de reizigers.

Een muzikale act van Lisa van Nunen en Milou Peprkamp kon het publiek echter niet tot rust brengen. In plaats van het vliegtuig steeg  de spanning tussen de dames tot grote hoogte. Net als bij vliegtuigmaatschappijen draaide het bij de dames om concurrentie en geld. Nadat ze Prins Lars en Adjudant Piet met hun fluwelen stemmen hadden verleid om wat geld te geven voor een reisje, lieten ze hen vallen als een baksteen.

ZA 2013.7

Veel aandacht voor veiligheid

Net als andere maatschappijen besteedde ook de Ploegers Luchtvaart Maatschappij veel aandacht aan veiligheid. De Dansmariekes gaven op subtiele wijze aan waar de nooduitgangen zich bevonden.

Voor de veiligheidsriem, zuurstof of de glijbaan moesten de passagiers wel extra geld betalen. De veiligheidspoortjes werkten erg goed. Toen het alarm af ging, sloegen 2 piloten snel op de vlucht. Kennie had haar lange handschoenen, voor een diepgaand onderzoek, niet meer nodig.

Ook de instrumenten van de Hofkapel kwamen niet door de strenge beveiliging. Gelukkig kregen ze het met staven dynamiet toch voor elkaar om een mooi stukje muziek te maken.

Een terroristische aanslag

De strenge veiligheidsvoorschriften en eisen, kon een terroristische aanslag helaas niet voorkomen. De piloten Rinus en Sofietje, Ik Zie Maar Een Bietje, maakten hun eerste en tevens eeuwige vlucht. Shit happens. Aan boord waren verder nog een chagrijnige stewardess en het bonte gezelschap van de families Van de Loo, Peijnenburg en Van Ruremonde. Zelfs aan de poort van de hemel vlogen ze elkaar nog in de haren. Waarom ging die hemelpoort niet open? Lag het aan de priester en zijn voorkeur voor Kinderen voor Kinderen? De alcoholist of de zure zakenvrouw? Of zag die zoemende tiener ze vliegen?

ZA 2013.8

Vakkundig personeel?

Om het personeel zo goed mogelijk te trainen, had Kennie de beroemde schansspringer Eddy the Eagle ingevlogen vanuit de Ardennen. Eddy (Harmen Kuppens) heeft namelijk veel ervaring met vliegen en landen. Toch raakte Eddy in paniek tijdens de landing in Ploegersland. Volgens hem was de landingsbaan veel te kort. Gelukkig was hij over de breedte van 2 km zeer te spreken.

Ook de stewardessen Linda Huijbers en Annemarie Minkels stegen boven zich zelf uit. In een prachtig lied vol tongbrekers oefenden ze hun sociale vaardigheden. Zo hebben ze altijd een vriendelijk woordje klaar voor de passagiers.

Connecties met Martin en Ryan Air, wil niet altijd iets zeggen over de kwaliteit van het personeel. Door per ongeluk aan de hendel te trekken van de schietstoel eindigden de piloten Truus en Suus (Joke Brewel en Mariëtte Thomassen) in een boom. Daar vertelden zij dat Arnold van den Broek niet zo goed tegen stuntvliegen kan. Hij zal zijn nek nog flink moeten wassen. Wist u trouwens dat de pastoor onder de gordel een apparaat heeft dat hij nog nooit heeft gebruikt? Zo smokkelde hij, zonder te jokken, een nieuwe Epilady van een medepassagier door de douane.

ZA 2013.9

Bestemming bereikt

Tonprater Sjefke (Ad Schelle) maakte als toerist in het vliegtuig van alles mee. Dit in tegenstelling tot de gemeente. Hoewel vliegen echt iets voor wethouders is, beweert Sjefke, want die praten toch maar in de lucht. Met zijn luchtige gebabbel vloog de tijd voorbij en bereikten we Ploegersland. Ach dat mooie Liemt blijft trekken, evenals een bus vol vrijgezelle dames.

Een droom vervlogen?

Ondanks alle inspanningen en investeringen ging het de Ploegers Luchtvaart Maatschappij niet voor de wind. Gelukkig had Kennie een plan B. Alle aanwezige ploegers bliezen ballonnen op. Zo gaat het de Ploegers Luchtvaart Maatschappij toch nog voor de wind. De acteurs en vrijwilligers, de kostuums, het op het thema afgestemde decor, het licht en het geluid zorgden voor een geweldige sfeer. Na afloop verlieten de reizigers tevreden de luchthaven. Velen met de belofte het volgend jaar weer te boeken.