Prins Willem Oranje en Adjudant François zullen dit jaar Ploegersland voorgaan tijdens het mooiste feest van het jaar, carnaval. En zoals ze beiden zeggen: “Wij zijn vereerd om deze functie te mogen gaan vervullen en we zullen onze taak dan ook met verve uitvoeren.”

Prins Willem Oranje 350x512

Z.D.H. Prins Willem Oranje
Foto Gerard Schalkx

Z. D. H. Prins Willem Oranje heet in het dagelijkse leven Wim Jennissen. Ja, die-jen boer die spelt verbouwt. Maar het zijn de melkkoeien die hem het meeste bezig houden. Hij is een zoon van Balt van Jan en Antoinette en van Ali van Wim en Anna. Toen Wim geboren was kwam Balt ‘s morgens bij de smid Toon Saris. Hij zei tegen Toon: “We hebben er een zoon bij gekregen, hij heet Willem en hij is van oranje”. Daarom heet Wim als Prins Willem Oranje.

 

 

Wim is 49 jaar en getrouwd met Tamara en samen zijn ze de trotse ouders van Lars (12) en Lieke (10). Ze wonen aan de Meulekensweg.
François is er ook één uit een feestelijke familie. François is getrouwd met Ingrid en zij zijn de trotse ouders van Quint (12) en Valerie (10).

 

“Ik, Z.D. H. Prins Willem Oranje, heb vorig jaar al van dichtbij mogen ervaren hoe het is om prins te zijn in Ploegersland. Onze oudste zoon Lars mocht toen als Jeugdprins Larske de scepter zwaaien. Stiekem was ik er wel jaloers op! Maar toen IK gevraagd werd kwam dat als donderslag bij heldere hemel, en trok ik even goed wit weg.

Mijn adjudant François Legius heeft het allemaal al eens zelf mogen ervaren als Prins François in Ploegerland in seizoen 1997-1998. Hij was Himmel in d’n Himmel dat ik hem voor de taak van Adjudant gevraagd heb.

Met de spreuk: ‘As ge d’n aor(d) mar het!’ willen we zeggen dat wij ons heel erg thuis voelen in ons Ploegersland. Net als veel Ploegers en Ploegerinnen dat ook doen. Jong en oud komt graag in Ploegersland, ook buiten de carnaval om. Kijk maar naar vroeger Van Kaathoven en tegenwoordig de kermis. ‘As ge d’n aor(d) het’ dan kun je jezelf zijn en helemaal los gaan. Nou horen we u denken: die Prins Willem Oranje heeft wel heul veul ‘aor(d)’. Maar deze geeft hem een goede toekomst voor ‘spelt’. Met het zaaien van veel onrust en ongein hopen wij veul leut te kunnen oogsten. Wij hebben er zin in, zet oe eige mar schrap! Het ritje in deze achtbaan van plezier gaat NU starten.”

Het beloofd een seizoen te worden waar alle Ploegers en Ploegerinnen nog lang van zullen genieten. Met dit duo zal dit jaar de ene festiviteit na de andere even ontroerend als hilarisch zijn. Natuurlijk worden zij ondersteund door alle leden van Prinsenvereniging De Ploegers, Het Gevolg, Hofkapel de Kromploegers en Dansmariekes ‘m’n Speltjes’.

Prinsenvereniging De Ploegers
Ploegersland, 25 oktober 2013