Een knallend festival vol show, zang en dans! Zondag 14 december vond in Ploegersresidentie De Punder het Ploegerrangfestival plaats. Een van de leukste activiteiten voor de jeugd van Ploegersland. 17 individuele deelnemers en groepen zongen of playbackten voor een heel goedgevulde zaal en streden om de eerste plaatsen. Naast de eer mogen de winnaars ook deelnemen aan de Jeugdzittingsavonden op 16 en 17 januari as. De jury had deze middag een enorm lastige taak. Het niveau was hoog. Met recht kon geconcludeerd worden: het was een knallend festival vol show, zang en dans!

PRF 2014 Marijn van Dongen

Marijn van Dongen: winnaar zelfzang groep 7-8 met eigen rapnummer 

Zelf zingen of rappend
Er waren dit jaar twee aanmeldingen om zelf te zingen. Gelukkig droegen alle deelnemers en het publiek een steentje bij. Uit volle borst zongen zij Prinses Maxi en alle andere jarigen een lang leven toe.

Toch nemen zij geen deel aan de Jeugdzittingsavonden. Die eer komt helemaal toe aan Okke Spaas (groep 5 en 6) en Marijn van Dongen (groep 7 en 8).
De dappere Okke rapte en zong over een hele mooie dag. Volgens de jury wordt Okke de beste zanger van Nederland en wist hij er een mooie dag van te maken.
Marijn had zelf een eigen rapnummer geschreven. Heel stoer wist hij met een goed humeur en een kieltje het ijs bij de jury te breken. Marijn kreeg een lovende rappende beoordeling: Hé Marijn, door jou is het fijn, om bij het ploegerrang te zijn!

 

Playbacken populair
Het playbacken was dit jaar populair, waarbij er veel aandacht was voor dans en decor. Zelfs al bij de kinderen uit groep 3 en 4. De heksen Karlijn vd Pas, Lieke vd Langenberg, Fieke vd Sloot, Bente de Jong en Sofie Saris wonnen de eerste prijs. Met hun playback en dans ‘Als je een heks bent’ wisten zij het publiek te betoveren. Sem v Abeelen en Ynez de Grouw playbackten super goed ‘Me en my selfie’. De paparazzi staat met hun camera voor deze twee kanjers klaar. Loes Termeer en Meggy v Zuylen maakten er met een liedje van Kinderen voor Kinderen een echt feest van en wonnen de derde prijs.

Ook de kinderen uit de groepen 5 en 6 playbackten en swingden er flink op los. De eerste prijs ging naar Senna Smulders, Janne de Bresser, Mirte Franken en Sterre Verhagen. Deze vier prachtige enthousiaste jongedames zetten een swingende act ‘Mijn boek’ neer. Als ze zo doorgaan, vinden we ze niet achter een boek, maar op het podium in een groot stadion terug.
De mannelijke pinguïns Bart Roovers, Jens Broeders, Jitse vd Sloot en Jurre Maas behaalden de tweede plaats en wisten van wanten met hun gezellige koude act. Zingend, swingend met hun billen en ronddraaiend kregen ze het publiek op de hand.
De kleurige Benthe v Dijk, Janne Oerlemans, Eva Sanders en Elise vd Schoot playbackten en dansten op het vrolijke nummer de ‘Jungle dance’. Zij deelden de derde prijs met Brecht Beerens, Kiki Scheutjens, Inge Timmermans en Pip van Houtum. Met de lekkere beat van ‘Timber’ wisten zij het publiek flink op te dwepen. De breakdance was een mooie toevoeging.

PRF 2014 Als je een heks bent

Als je een heks bent: winnaar playback groep 3-4

Veel talent
Bij de groep 7 en 8 waren acht acts. De winnaars Marijn van Dongen en Job vd Vleuten namen heel trots de eerste prijs in ontvangst. Zij zongen en jodelden als ware artiesten ‘Boven op de berg’. Al jaren treedt dit duo samen op. Deze prijs is een mooie erkenning van hun samenwerking, omdat het voor Job het laatste jaar is dat hij mee mag doen aan het festival. Op de tweede plaats eindigden Lieke Jennissen, Valerie Legius, Dominique van Laarhoven en Loes vd Ven. Zij vertolkten ‘Juanita Banana’ prachtig ‘vals’! Het publiek waande zich in een opera door hun prachtig staaltje playback- en acteertalent. De generaals van het ‘Leger des Heils’, Nienke Broeders, Fenna Maas, Noa Smulders, Tim Roovers, Jurre v Vechel en Thijs Welvaarts, gaven een geweldig optreden. Het alternatieve liedje van YMCA sloeg goed aan en won de derde prijs.

De andere kandidaten kwamen op een gedeelde vierde plaats. Ilene van Rooij, Marie Fournier, Robin Everaers, Gitte den Ouden, Sophie van Oirschot bouwden een heus feestje en kregen ze ‘hop, hop, hop’ de zaal op hun kop. Nina vd Laar, Anouk vd Brand, Mees van Abeelen, Lotte vd Heuvel, Noor el Ghousli en Antje Saris playbackten ‘Er is toe!’ Hun act, het prachtige decor en kleding smaakten naar meer. Sanne Kluytmans schitterde letterlijk én figuurlijk en liet zich horen met ‘Ik ga voor goud’ van Roy Donders. Isa Schoenmakers, Donya vd Schoot, Benthe Coolen en Sietske v Zuylen vlogen ‘Naar de Costa’. Ze wisten dit nummer zo goed neer te zetten dat het publiek zich ook echt aan de Costa waande.

 

De Vrolijke Noot
Nadat Jeugdprinses Maxi en Adjudant Meike alle prijzen uitgereikt hadden, maakte Prins Witte d’n Urste de winnaar van De Vrolijke Noot bekend; het meest ludieke en vrolijke optreden van de middag. Op een carnavaleske en cabaretachtige manier kregen de bezorgde ouders Bart vd Pas en Luuk vd Sande hun ‘Huilbaby’ Jurre Traa en het publiek aan het lachen. Ook hen zien we terug op de Jeugdzittingsavonden op 16 en 17 januari.