Zilveren Kolderzitting in Het Wapen van Liempde op zondag 7 februari.

Staande op de overweg van ’t  Duits Lijntje op de grens van Boxtel en Liempde droeg ’t Hoofdbestuur zo’n vijfentwintig jaar geleden een deel van Boxtel over aan de toenmalige burgemeester Gerard Daandels met in zijn kielzog de LUGD (Liempds Uiterst Geheime Dienst). Dat ludieke gebeuren is sindsdien uitgegroeid tot de jaarlijkse Kolderzitting op de ochtend van Canavalszondag in het Wapen van Liempde. Niet de initiatiefnemers, maar het zijn vooral de personen, die het woord voerden, die de inmiddels zeer drukbezochte zitting tot een zeldzaam Carnavalesk gebeuren maakten.

_MG_2813.XXX.Kolder 2016

Op een quasi serieuze manier werden onderwerpen behandeld als “Liempde, een Belgische enclave. Help de Waggelaars de winter door. Groei-Eiland. A…HA5298.. Postcloterij en een van het succesvolste  thema ging over De Oliempische Winterspelen, omdat  kroonprins Willem Alexander gezegd had  dat de Winterspelen ook in Nederland gehouden konden worden.”

Het afgelopen jaar was het thema “Wie wordt Liempds’ (Be)paaldanser(es)?” Burgemeester Mark, Dorpsberaadvoorzitter Bert, SPPILLvoorzitster Tossy of kapelaan Geoffrey, die in korte tijd de harten van de Liempdenaren voor zich wist te winnen.

_MG_2788.XXX. Kolder 2016

Nu vindt Op naor d’Honderd het tijd om de  Liempdenaren eens goed naar zichzelf te laten kijken. Best interessant, zolang het over positieve eigenschappen gaat, maar misschien ook minder door de manier waarop het “buitenland” soms over de dorpse samenleving spreekt.

Wat te denken van de Ons-Kent-Ons cultuur. Probeer daar maar eens tussen te komen.

Of  dat een praatje aan de schoolpoort of tijdens het koffie uurtje gemakkelijk uitmondt in:  “Witte dè van d’n dieje en d’n dieje …..”

En moeten er dingen geregeld worden, dan toch maar liefst zonder al te veel ambtelijke omwegen. Zo van: “Dè regele we hier zo wel efkus.!”

Hopelijk stof genoeg om er op zondagochtend 7 februari vanaf half elf weer een traditioneel gezellige (Zilveren) Kolderzitting van te maken in Café Het Wapen van Liempde. En wie weet kan er overgegaan worden tot het nomineren van dorpsgenoten voor de titel van Dé Liempdenaar.

Info: Gerard Schalkx     Tel: 0649782050

E-mail: gerard_co@hotmail.com

_MG_2880.Kolder 2016