LIEMT, EIGEN HERD IS GOUD WERD!

We schrijven anno 1 januari 1996. Na een jarenlange gezamenlijke strijd tegen de dreigende herindeling komt de tot dan toe zelfstandige gemeente Liempde onder de vleugels van het naburige Boxtel. Dat is inmiddels dik 21 jaar geleden. De vraag is nu hoe het Liempde vergaan is in de groei naar die volwassenheid. En wat is er van die ”strijd-energie” overgebleven? Zouden de Liempdenaren weer  in boevenpak het Provinciehuis willen gaan bezetten om er massaal het door Pa Smits geschreven ”Nee, nee, handen af van het kleine..” te zingen?

Hoe voelden de Liempdenaren zich gedurende al die jaren? Gepamperd of juist genomen onder aanvoering van de/het Dorps(be)raad. Moeten we bijvoorbeeld blij zijn dat een das  zijn burcht in de buurt van het oud-containerperron naast de A2 heeft gebouwd en Liempde zodoende een groots (biomassaplein) plein aan de neus voorbij ziet schieten? Dat kassen vol tomaten moeten verkassen voordat er in de hoek Roderweg/Hamsestraat  gebouwd mag worden? En wanneer, hoe en door wie komt er schot in het “KerkheisAweg-bouwplan?” O ja, wel een eigen herd en herten, maar nog steeds geen vrij liggend fietspad naar Kasteren of kinderwagenvriendelijke trottoirs.

Meer pracht meer kracht?

Hoe gaat het verder? Zal onze lokale wethouder Peter opgewassen zijn tegen al het vrouwelijk schoon dat al of niet de andere lijsten gaat aanvoeren bij de verkiezingen in maart? Dat wordt oppassen geblazen om geen “Liem-toe” verhalen aan zijn broek te krijgen. Moet er niet snel via een omweg contact opgenomen worden met Esch dat hoogstwaarschijnlijk  middels een nieuwe herindeling “Haaren” gaat verliezen en ook bij Boxtel wordt gevoegd? Het zal toch niet zo zijn, dat de Liempdenaren  – tot de jaren van verstand gekomen te zijn –  afstomen op een “Box-it” met als gevolg dat Liempde weer zelfstandig verder moet onder leiding van het Dorpsberaad of SPPILL natuurlijk, want bewezen is inmiddels wel: “Wat SPPiLL wil, dat….!”

De reacties op het bovenstaande zullen te horen zijn tijdens de 28 ste Kolderzitting van Op naor d’Honderd op zondagmorgen 11 februari vanaf half elf in Café Het Wapen van Liempde.

Info: Gerard Schalkx 06 49 78 20 50