Dit jaar gingen we terug in d’n tèd tijdens het 50 jarig jubileum van de zittingsavonden van Ploegersland op 30, 31 januari en 1 februari 2020. Dankzij het gekluns van Martien Watt en Jan Volt reisde het publiek met de teletijd-Duiventoren tijdens drie uitverkochte avonden door de tijd van medleys, kunst, burgerlijkheid en tobamusement. En kregen zij een glimp van de toekomst te zien. Naast grappen en grollen voerde vooral nostalgie de boventoon.

Zijn tijd achteruit of vooruit zijn?

Paul Saris trapte af en bracht de nostalgie van carnaval naar boven. Het publiek zong gezellig mee met “Carnaval in Ploegersland, heel gewoon”. Als snel volgden de dansmariekes uit de oude doos. In hun spanbroekjes hupsten de dames op leeftijd over het podium. Hun vetrolletjes en rimpels deinden vrolijk mee. Gelukkig bleken onze frisse Partyploegers niet door de tand des tijds aangetast. Zij gaven een spectaculaire show op Abba. Mama mia!

Tijd voor een tijdsprong naar Pietje, Petje en Patje en hun uitvoerder op het kerkhof. Zij wisten goede ideeën op te graven voor een herbestemming van de kerk en de chinees. Deze laatste werd een koffieshop: Exti-lee. Met al die leveranciers in Liemt is dat zo geregeld. Zoiets was in de jaren 70 toch ondenkbaar. Toen was geluk nog heel gewoon, bleek wel bij de familie Van Breugel uit Het Wapen van Liempde. Een telefoon zonder kabel, een computer die mensen vervangt of een prinses in plaats van een prins. “Dat gaat niet gebeuren!”, aldus een stellige Toon.

Eikmomenten

Het publiek maakte een tijdsprong naar de toekomst en kwam terecht in een uitzending van De Wekker Draait Door. Geert Hoest vroeg bijzondere gasten naar hun eikmoment. Zo was broekzoeker Arnold interessante putten tegengekomen, zoals Chris, Ria en Eric Put. Lotte haar eikmoment waren de pretpillen van Peijnenburg in het ziekenfondspakket. Ad en Anja Schellekens van Anja & AdVies konden hun designerskwaliteiten laten zien bij bouwprojecten. Het eikmoment van Paus Jeffrey was de carnavalsmis. Hij kon meteen de kwestie van de witte rook oplossen: “Gewoon gasgeven op de Vespa!”.

Tobamusement

In een razend snelle kromme revue kwam 50 jaar Kromploegers aan de orde. Volgens een paar krasse ploegers deugde er niks van de kleding, bijzondere instrumenten en internationale activiteiten. Alles was uit de tijd. Of de jeugd de toekomst heeft? De tijd zal het leren.

Vervolgens belandde het publiek in het atelier van onze grote meesters. Van schilderen kwam niets terecht, ondanks alle aanmoedigingen van Martien Meiland en Jan Verhoeven. Vincent van Gogh was namelijk net zijn oor verloren na een scheerbeurt bij kapsalon Anne. Herman Brood had meer interesse in een fles terpetine en Anton Neijboer in een paar jonge meiden.

Tis niet meer wat het was

Na een reisje naar de toekomst kwamen we terecht in het B&B van Geert van Laarhoven. Daar bespraken Kristel en Beppie hun schoonheidsidealen. Of beter gezegd het gebrek eraan. Geen pronte borsten, maar hangers en theezakjes waren de realiteit. Gelukkig zit echte schoonheid van binnen.

Mitch en Ruud waren inmiddels ook twee Abrahammen, die wisten waar ze de mosterd moeten halen. Ook zij zagen dat het niet meer is wat het was. Condooms of een boterhamzakje, een tampooon of een rolletje sokken. De pil kreeg ook de voorkeur boven M&M’s, anders krijg je kinderen in verschillende kleuren.

D’n ted zal het leren

Tot grote opluchting van Martien Watt en Jan Volt kwamen we weer terug in 2020. De teletijd-Duiventoren besloten ze maar snel te ontmantelen. Wel kon gezegd worden dat we 50 prachtige jaren hebben meegemaakt. Mede dankzij alle vrijwilligers van de zittingsavonden. En hoe de toekomst er uit zal zien? D’n ted zal het leren. Fijne carnaval!

Bekijk in onze fotogalerij alle foto’s die zijn gemaakt.