Helaas werden we deze week opgeschrikt door het bericht over het overlijden van Jan van den Berk. Pionier en mede-grondlegger van het Liemtse carnaval, de eerste voorzitter van Prinsenvereniging De Ploegers en eerste Prins in Ploegersland. 

Eind jaren zestig trok Jan in Liempde van deur tot deur met zijn groentewagen. Een makkelijke manier om erachter te komen of de Liemtse mensen zijn enthousiasme voor het carnaval deelden. Zijn enthousiasme en doorzetten, leidde er toe dat op 11 mei 1967 Prinsenvereniging De Ploegers een feit was. Maar dat vond Jan nog niet voldoende. Er moest natuurlijk ook een optocht komen. En die kwam er. Jan snapte als geen ander wat voor een belangrijke rol buurtverenigingen spelen in een gemeenschap zoals Liempde is. Door deze actief bij de optocht te betrekken, ontstond er niet alleen een optocht maar ook nieuwe buurtverenigingen. 

Een kleine indruk van de grote betekenis die Jan van den Berk heeft gespeeld voor het Liemtse carnaval in het algemeen en voor De Ploegers in het bijzonder. En hoewel er zeker in de beginjaren de nodige ups en downs waren, heeft Jan aan de wieg gestaan van een stevig in de Liemtse gemeenschap verankerde vereniging. Bedankt hiervoor Jan. En indachtig je spreuk als eerste Prins van Ploegersland zullen we lief zijn voor elkaar. Zodat Prinsenvereniging De Ploegers nog lang zal voortleven.