Kermis in Liemt, dat is toch pas in de zomer? Dat klopt. Maar tijdens de zittingsavonden van 2 t/m 4 februari 2017 konden we in het uitverkochte ploegerspaleis Het Hof de kermis herbeleven. Het prachtige decor zorgde voor de nostalgie. De sfeer werd verhoogd met een mooie vertolking van Grease door dansgroep de Partyploegers. Met de liedjes van Maarten Verhees leek het of je op het zomerse terras zat. En natuurlijk kwamen alle attracties én alle roddels van Liemt aan de orde. Met recht kunnen we zeggen ‘Wè unne kermis’!

Roddels in de rups

Bij de Liemtse kermis hoort de rups. De vrouwen van Prins Populus I &II en hun adjudanten bespraken tijdens het ritje de kwaliteiten van hun mannen. Al snel stak de jaloezie de kop op. Want aan Prins Populus I & II valt niet te tippen: Het zijn zo’n ‘goei’. Ze hebben niet alleen gouden schoenen, maar ook een gouden randje. Al snel schoten de adjudanten hun vrouwen te hulp om ook de andere kant van onze gouden prinsen te laten zien. Want als ze een biertje op hebben, is er stront aan de knikker en vliegt de string van François over de heg. Snel werden de adjudanten terug de bak in gebonjourd, voordat er nog meer drek boven kwam. De dames kwamen gelukkig tot de conclusie dat er in Liemt alleen maar goede mannen zijn. En daarmee makt Liemt het verschil.

De schommels: geen woorden maar daden

Op de Liemtse kermis kunnen de schommels natuurlijk niet ontbreken. Niets is zo heerlijk als het doek proberen te raken. Aan de caissière (Loes van Leeuwen) maken we echter niet al te veel woorden vuil. Al kauwgom knauwend verkocht zij heel verveeld de kaartjes en hield lamlendig de tijd in de gaten. Gelukkig zorgde Henrie van Dun (René Knoops) voor de actie. Met veel show laveerde hij soepel tussen de schommels door en liet hij zijn spierbundels rollen bij het afremmen van de schommels. Als dank kreeg hij van de caissière geen geld, maar haar vieze kauwgom: woorden schieten te kort!

Bennie Blij heeft de waarheid in pacht

In zijn kast stak Bennie Blij voor € 3,52 de waarheid niet onder stoelen of banken. In plaats van zijn glazen bol, gebruikt Bennie tegenwoordig Facebook. Liemt is aan het digitaliseren én verloederen, voorspelde hij. Kinderen komen alleen nog maar buiten om Pokémons te vangen en lopen daar miljoenen kilometers voor. Net zo veel als alle frikadellen die De Vuurput vergeet in te pakken. Ook de openingstijden van De Punder lijken flexibel, zolang het hen uitkomt. Zijn goede raad: if you want to make it in life, you must suck seed, en niet vervreemden van deze wereld.

Niet geschoten is altijd mis

De eigenaar van de schiettent ’Niet geschoten is altijd mis’ (Ted van de Meulengraaf) was erg blij met de nieuwe buks die postbode Toos bezorgde. Uiteraard moest deze een beetje bijgebogen worden. Maar als daar ‘De Flos’ (Henk van de Loo) bij helpt, wordt het wel heel gevaarlijk. Met zijn trilhand om de trekker, wordt Liemt al snel een dooie boel. En mogen Willemijn en Carla, de dames van dichte zoden, of gemeentewerker van de Wiel de boel weer opruimen. Nee, dan kan kapelaan Geoffrey beter assisteren met een schietgebedje.

Voordeel van een gesaboteerde luchtbuks is wel dat je geen konijn meer kunt raken. En dat kwam goed uit. Onder het mom van ‘Uw peen is onze passie’ toverden de konijntjes van Hofkapel de Kromploegers een wortel om in een fluit en jamden zij er stevig op los.

Grijp je kans!

De grijpmachines zijn ook erg in trek, vooral bij de mannen. Die kunnen het niet laten om voor € 2,- vijf keer te graaien, aldus de twee roze beertjes (Hilde van Abeelen en Yvon van den Bosch). Maar voor de adjudanten gingen deze roze knuffels er eens even goed voor liggen. Helaas hadden de heren geen geluk. Maar als ze prijs willen hebben, kunnen ze altijd nog touwtje trekken of naar het Broekegangske, daar wordt ook flink gegraaid!

Reisbureau De Harde Krul ziet kansen

Volgens Ilse de Kort, Esther Rijken, Diane Melis, Monique van Ruremonde en Jolanda Liebregts – de charmante dames van Reisbureau De Harde Krul – bood de Liemtse Kermis ook commerciële mogelijkheden. De telefoonlijn voor avontuurtjes liep storm, al verwezen ze een vraag naar een kale poes snel door naar dierenspeciaalzaak Dobey. Ook hadden ze aan klachten geen gebrek, hoewel ze daar niet altijd iets aan konden doen. Henkie had toch kunnen weten dat hij vanuit Colombia maximaal 20 kilo (en geen gram meer) mee mag nemen.

Verschillende mensen, makt gin verschil

Bij de Liemtse Kermis horen terrasjes. Zatte Adje (Arthur Brands) was dan ook van de partij. Samen met zijn vriendin Rode Riek bezocht hij alle kroegen. Hij bleef dan lekker plakken met Willy Beerens die vast ‘gelymed’ was op de barkruk. Wel moest hij oppassen dat hij niet viel en zijn gezicht openhaalde, zoals de kruidenier. Elk jaar ontmoet hij verschillende mensen, maar in Liemt maken ze gin verschil.

Kermis is de beste therapie

De hele avond is aan elkaar gepraat door de verloederde en gedeprimeerde oud Prins Primus. In het afgelopen jaar heeft hij zijn vrouw bedrogen, omdat hij stiekem keek naar de bankvulling van dansfuhrerin Angela. Ook heeft hij samen met kapelaan Geoffrey een taakstraf gekregen, vanwege het achterhouden van de collecte. Stichting AAP, Auwe Afgegleden Prinsen, gaf hem een nieuw doel in zijn leven: de kop van jut. De Pool Olech (François Legius) stond oud Prins Primus bij met een goede psychoanalyse en een urineonderzoek uit mini-primi. Door alle gezelligheid van de kermis kwam Primus uit zijn zwarte gat en zag hij samen met Olech weer het licht. De Liemtse Kermis is geweldig, net als Carnaval: ‘t makt gin verschil.