Op zondag 10 november is Elin Traa verkozen tot Jeugdprinses van Ploegersland. Maar liefst 25 kandidaten gingen de strijd aan in Ploegerspaleis Het Hof. Na de blunder en een playback vertelden de zes beste jongens en meisje waarom zij jeugdprins(es) wilden worden. De finale ging tussen Thijs Jansen, Sem van Abeelen, Elin Traa, Bowe van Abeelen, Ynez de Grauw en Cas van den Heuvel. Een heel spannende finale, waarbij ze ieder een zeer goed verhaal neerzette waarom hij of zij jeugdprins(es) moest worden. Met 1,5 punt verschil ten opzicht van nummer twee Bowe van Abeelen werd Elin Traa de winnares. Onder de naam Prinses Elin d’n Urste zwaait zij samen met Jeugdadjudante Loes Melis en Z.D.H. Prins Bernardus d’n Urste en Adjudant Harm de scepter over Ploegersland voor het seizoen 2019-2020.

Meidendingen

Wat zit er veel talent in de Jeugdraad! De hele middag zat vol met aanstekelijke blunders en swingende playbacknummers. Dat het merendeel van de deelnemers meisjes waren, was goed te zien. Het onderwerp winkelen en kleding kwam veelvuldig naar voren. Zo wilde de moeder van Guusje Aarts het eigen rokje bij de kassa afrekenen en liep Inge van de Laar met een andere vrouw mee in plaats van haar moeder en kwam in een bijzondere winkel terecht. Bij Sem van Abeelen stond de coltrui centraal in haar gelijknamige playbacknummer. Ynez de Grauw moest van haar moeder naar de winkel en moest zich houden aan ‘nix 18’. Ze kwam thuis met 19 zakken nootjes, 19 zakken chips… Bowe van Abeelen dacht zijn oudere zussen te begrijpen toen ze het over een pony hadden. Toen hij met zijn hoofd een tijdje uit het raam van de rijdende auto had gezeten zei hij: “Kijk ik heb ook een paard op mijn hoofd!”

Brokkenpiloten

Er zaten ook verschillende brokkenpiloten onder de deelnemers. Zo fietste Elin Traa met haar meidenfiets tegen een grote eik omdat haar muts veel te groot was. Inge van der Pasch rolde van een berg in Oostenrijk midden door een koeienvlaai! Ruud van de Made liep meerdere blauwe plekken op, omdat hij tijdens het buurtkamp door een struik fietste met ijzerdraad erin.

Ook de ‘zwaardere’ playbacknummer werden door de deelnemende jongens en meisjes niet geschuwd. Zo playbackte Isabelle van Gastel het nummer ‘Ik ben ziek en jij gaat dood’; Indy Schoenmakers had voor het nummer ‘Ik heb een heel zwaar leven’ gekozen. En Loris van der Heijden zat ‘Onder de plak’.

Eten

Demi Verhoeven zocht werk en ging bij Het Wapen werken. Ze had twee maanden proeftijd, maar dat kostte Ad toch wel heel veel ijsjes! Bij Loes Melis wordt er wat geknoeid thuis bij het eten. Vanwege een nieuw tafelkleed werd een straf ingesteld van 50 cent per vlek. Geen probleem dacht Loes; dan maar van meerdere vlakken één maken! En Jill van de Wetering dacht gele ranja te drinken; maar het bleek bier te zien. Dat was smerig!

Playback in alle soorten en maten

Natuurlijk ontbraken ook de feestnummers niet bij het playbacken. Jente Kastelijn vond het tijd voor feest en koos voor het toepasselijke nummer ‘Carnaval’. Niels Verhagen zorgde met ‘Atje voor de sfeer’ voor nog wat extra stemming in de zaal. Kay van Boxtel ging ‘Maximaal’, Jente Hensen bracht ‘Kroepoek Chinees’ en Arwen Hooijmans werd ‘Wakker met een biertje’. Hierna tijd voor wat verfrissing met ‘Tips voor verkoeling’ door Isabelle Zijlstra.

Niet alleen muzikale nummers kwamen aan bod, ook optredens van cabaretiers werd prachtig geplaybackt. Zoals Anne van Geffen met ‘Broodje shoarma’ van Najib Amhali en Evi Spijkers met het nummer ‘Nederlands dialect’ van Jochem Myjer. En er werd zelfs gerapt door Thijs Jansen met het nummer ‘Slechtste rapper van de straat’. En ook Engelstalige nummers ontbraken niet. Cas van den Heuvel was een echte ‘Rock n roll king’ en Ilja Schoenmakers bracht het nummer ‘Bad habit’ op overtuigende wijze.

Met een eik en een ven …

Na de playbackacts en de grootste blunder mochten de zes besten vertellen waarom zij graag Jeugdprinses of Jeugdprins van Ploegersland willen zijn: Thijs Jansen, Sem van Abeelen, Elin Traa, Bowe van Abeelen, Ynez de Grauw en Cas van den Heuvel. Thijs trapte af met zijn verhaal. Hij is een goede keeper en daarom ook zeer geschikt als jeugdprins. Waarom? “I’m keeping the party going!”. Sem van Abeelen is in de wieg gelegd voor prinses. Aan de hand van haar carnavalskleding liet ze zien van jongs af aan een echte carnavalsvierder te zijn. Elin staat haar mannetje als voetbalster tussen de jongens uit haar team. “Met Heel Holland Bakt heb ik geleerd hoe met goede ingrediënten iets moois te maken. Dat moet ook lukken met carnaval, met goede muziek en een goede Jeugdraad. Laot Liemt zên, zo ês ‘nen eik en ’n ven en een prinses zoals mên.” Bowe heeft een mooi team samengesteld. Met een mooi shirt waarop uiteraard de logo’s van de bedrijven van Prins en Adjudant passen. Als ervaren deelnemer aan vele activiteiten van De Ploegers en ervaring als stageloper bij de echte Prins enkele jaren geleden is hij de aangewezen aanvoerder. “Dan kan Liemt zên zoals een Abeel, een eik en ’n ven!”. Ynez vindt het heerlijk om op het podium te staan. Ze zorgt dan ook voor het allergaafste feest. “We gaan allemaal gek doen. Er zijn al normale mensen genoeg!” Cas is telg van een echte Ploegersfamilie. “De tijd is rijp dat iemand van onze familie aan het roer komt. Ik ben de jongste van het stel en het is me met de paplepel ingegoten.”

Uitslag

Na de verhalen werd door de jury de balans opgemaakt. Met de totaaltelling van haar blunder, playbacknummer en verhaal werd Elin met 125 punten winnaar en won de felbegeerde titel van jeugdprinses. Gevolgd door Bowe van Abeelen (123,5), Ynez de Grauw (122), Cas van den Heuvel (120), Sem van Abeelen (120) en Thijs Jansen (119). Elin koos Loes Melis als haar Jeugdadjudante en kreeg door wethouder Peter van de Wiel de skepter overhandigd. Samen met de Jeugdraad gaan ze er weer een prachtig carnavalsfeest van maken!

Bekijk in ons fotoalbum de foto’s van deze middag.